KPN Cup 1, 19 okt. 2014, te Amsterdam

19-10-2014

Wedstrijdverslag, KPN Marathon Cup 1 - Amsterdam 18 oktober 2014, door Maarten van der Salm

18-10 was een grote dag voor ons allen, het betekende de eerste marathon in de B-divisie voor ons drieën. Met wat gezonde spanning, en toen een deel van het publiek al naar huis was waren wij als laatste aan de beurt. Eerder op de avond hadden Janneke Ensing en Jorrit Bergsma gezegevierd bij de dames en de topdivisie.

De kwaliteit van het ijs was slecht, en op de “inrijbaan” lag slechts 1 centimeter ijs. Dit betekende dat deze werd afgezet, en halverwege de wedstrijd werden de bochten nog ruimer gemaakt door verdere achteruitgang van het ijs, en de vele valpartijen die dit veroorzaakte.Vooraf werden we door de ploegleiding geïnstrueerd om zo lang mogelijk bij te blijven, en bij voorkeur in het midden van het peloton. Dit bleek geen gemakkelijke opgave, Mitchel slaagde hier een stuk beter in dan Thijs en Maarten. Hij hield het ook het langst vol, na 68 rondes moest hij de wedstrijd verlaten, nadat Thijs en Maarten de wedstrijd respectievelijk in de rondes 51 en 47 moesten verlaten. Het lukte Thijs een keer om een gat te dichten, maar een tweede keer bleek iets te veel van het goede. Maarten maakte door verzuring een misslag en kwam hierdoor ten val. Ondertussen zat Mitchel nog netjes midden in het peloton toen Thijs en Maarten moesten afhaken en kreeg letterlijk en figuurlijk een duwtje in de rug van vriend en medemarathonrijder Camiel van Eis. Toen Thijs en Maarten hun schaatsen al uit aan trekken waren moest ook Mitchell opgeven in ronde 68.


Maarten in het peloton

In het vervolg van de wedstrijd gingen de rijders van de Groenehartsportploeg verder, waar ze het vorige seizoen mee waren geëindigd, het tonen van hun dominantie. Ook zonder Thom van Beek wisten zij deze marathon te winnen. Met hulp van zijn ploeggenoten wist Remco Schouten één ronde te pakken.
Maar vijf ronden voor het eind werd de wedstrijd geneutraliseerd. Dit zorgde voor een hoop tumult en onduidelijkheid. De wedstrijd werd even later hervat en er moesten nog tien ronden worden afgelegd. Rik Qualm sprong knap weg uit het peloton en wist het sprintende peloton onder leiding van Kay Schipper achter zich te houden.

Zo kon Remco Schouten onbedreigd de marathon uitrijden en de leiderstrui aantrekken.


Volgende week staat er weer een late marathon in Heereveen op het programma, hopelijk weten we het langer vol te houden en is het ijs in betere staat. 

 

terug naar het overzicht