KPN Cup 3, 1 nov. 2014, te Utrecht

03-11-2014

Wedstrijdverslag, KPN Marathon Cup 3, Utrecht 1 november 2014, door Mitchel en Thijs

De week voor de 3de marathon in Utrecht was een week met veel discussies over de veiligheid in het marathon peloton. Dat had alles te maken met de ernstige valpartijen in Thialf Heerenveen waarbij Martin van der Pol en Jane Ravestein zwaar gewond raakten. Het was voor ons een onwerkelijke avond. Wij wensen Martin en Jane hierbij veel sterkte en beterschap. Vooraf hebben wij, en alle andere betrokkenen bij de marathon, kaarten ondertekend voor Martin en Jane. Op moment van schrijven zullen deze kaarten hen wel bereikt hebben.

Al met al is er niets verplicht gesteld wat betreft de kleding voor de schaatsers, een paar schaatsers uit het peloton maakte wel gebruikt van een snij vastpak maar dat bleek niet zo’n succes want al na een aantal ronden moesten ze afstappen vanwege de warmte.

De wedstrijd begon met een groot spandoek die zijn ploeggenoten vasthielden op de startstreep met een ode aan Martin van der Pol. Toen het peloton waaronder Thijs en ik (Mitchel) van start gingen begon de wedstrijd vrij rustig. We konden goed naar voren komen in het peloton, waar we een positie ergens rond het midden konden vasthouden. Er werd wisselend gereden, verschillende rijders/groepen probeerden weg te komen. Na ongeveer een rondje of 10 reden er 3 man weg uit het peloton, maar kwamen niet verder dan een halve ronde voorsprong. Op een kwart van de wedstrijd kwamen de eerste serieuze aanvallen deze bleven continu doorgaan waarbij de wedstrijd nu echt zwaar werd.
Uiteindelijk lukte het een groep van ongeveer elf rijders om weg te rijden van het peloton.


Thijs probeert zich te handhaven in het peloton

Ondertussen ging het kaarsje bij mij, Thijs, aardig uit helaas. Geen idee waardoor het komt maar de hele week had ik al problemen met het vinden van de ontspanning tijdens het rijden. De verzuring schoot erin in voor ik het wist zat ik achter in het peloton en omdat er steeds gaten vielen kon ik deze niet meer dicht rijden en moest even later een na een schamele 35 rondjes uitstappen.

Mitchel (B87) tijdens de wedstrijd tussen een paar trainingsmaatjes.

Halverwege de wedstrijd ontstond er een kopgroep van 12 man deze bleven ronde na ronde sleuren. De groep van 12 man pakte uiteindelijk een ronde maar daar moesten al snel 2 man weer lossen, omdat ze te veel hadden gegeven.
Mitchel daarentegen had de smaak goed te pakken en wist zijn positie goed te handhaven. Steeds meer rijders vielen af. Een knappe prestatie, want het ijs was ondertussen net schuurpapier geworden. Het peloton, waar ondertussen nog maar 54 rijders van over waren, moest 10 ronden eerder af sprinten. De laatste rondes waren erg zwaar, waardoor ik (Mitchel) een gat moest laten vallen, maar heb de wedstrijd wel uitgereden. Ik kwam als 50e over de finish en mijn eerste uitgereden marathon was dus een feit! Een zeer mooie prestatie!

De 10 man reden de laatste 10 ronden door voor de overwinning Mark Ooijevaar was de grote motor van de groep, maar in de sprint moest hij het afleggen. 8 man kwam over hem heen met als winnaar Christiaan Hoekstra van de ploeg Groenehartsport.nl.

Het was een zware wedstrijd, hopelijk rijd ik hem de volgende week weer uit en Thijs dit keer ook.
Voor Thijs en Maarten, hopelijk is hij er ook weer bij op de Uithof in Den Haag, is het een thuis wedstrijd.

 

terug naar het overzicht