Vervolg verblijf Weissensee, 23 jan. t/m 2 feb. 2014

06-02-2014

Vervolg verslag, Verblijf Weissensee  23 jan. t/m 2 feb. 2014

In de loop van de woensdagmiddag na het ONK begint het te sneeuwen, zoals men voorspeld had. Eerst lichtjes, maar steeds dikkere vlokken. We weten dan al dat de tocht voor de toerrijders verplaatst is van vrijdag naar donderdag i.v.m de slechte weersvoorspellingen, nl. zware sneeuwval t/m zondag. De criteriums voor de wedstrijd rijd(st)ers zijn daardoor afgelast. Men geeft aan 1  ½ tot 2 meter in het ergste geval. We wachten wel af. Tegen 16.00 u is er al zo'n 40 cm gevallen.

         
Wo. 29 jan. 16.00u                                                                                    Do. 30 jan. 9.00u

Donderdagmorgen ligt er al 1m., en het houdt nog niet op. Wachten tot de sneeuwschuiver geweest is, of er doorheen waden.
Om 16.00 u ga ik naar de ploegleiders bijeenkomst. Daar wordt aangegeven dat Norbert Jank en zijn ploeg er alles aan zal doen om de wedstrijd morgen door te laten gaan. Ze zullen met ploegen de hele nacht doorgaan met schuiven als het kan. Vrijdagmorgen om 0.7.00 u is er weer een bijeenkomst in de grote tent om een definitieve beslissing te nemen. Als ik terug ga naar huis neem ik zelf de conclusie dat het niets wordt morgen, nadat ik om mij heen kijk en hopen sneeuw zie, waar beslist auto's onder verborgen zijn. Dus de 1 ½ m. is al gehaald.

       
Do. 30 jan. 12.00 u                                                    Do. 30 jan. 15.00 u                        Vr. 31 jan. 13.00 u  

Frank en Sjors komen tot dezelfde conclusie als ik hen vertel wat ik gehoord heb. We zien het wel. Het weer heb je niet in de hand. Het is wel een grote teleurstelling als het inderdaad niet doorgaat morgen.
Toch maar de voorbereidingen treffen.

En, ja hoor vrijdagmorgen voor 7.00 u staat al op de site van de Weissensee, maar ook op schaatsen.nl dat de wedstrijd is afgelast. Het sneeuwt nog steeds. Niet alleen de tentjes van de verzorging zijn ingezakt, maar het blarenbal de avond tevoren, bleek niet door te zijn gegaan vanwege instortingsgevaar van de grote tent.
Ondanks de grote teleurstelling van het niet doorgaan van de Alternatieve Elfsteden Tocht, was iedereen het erover eens dat het de juiste beslissing was.

   
Do. 30 jan. 15.00 u                                                      Vr. 31 jan. 11.00 u                    Za. 1 feb. 11.00 u 

De sneeuw blijft maar vallen, af en toe fijne vlokken dan weer dikke. We hebben met Sjors en Frank besloten om 's avonds uit eten te gaan in het restaurant van het Weissensee Haus net als vorig jaar als afsluiting.

De familie waar we het appartement van gehuurd hebben verteld dat er sinds hun jeugd nooit meer zoveel sneeuw is gevallen, ook op de TV verteld o.a. het Rode Kruis dat er sinds 50 jaar, in Greifenburg onder aan de Kreuzberg, weer een noodopvang voor gestrande reizigers is ingericht.
Code oranje/ rood en het advies binnen blijven als je niet echt weg moet was door de autoriteiten afgegeven. We wachten af, per slot van rekening hebben we t/m zaterdag gehuurd. 
 
                                                               

Zondag vertrekken we om 7.00 u, nadat Henk en Frank eerst de oprit vlak voor het huis weer sneeuwvrij hebben gemaakt. Het sneeuwt nog steeds. De weg is redelijk geschoven, er staat geen file zoals zaterdag. Afwachten of de Kreuzberg (bij hotel Kreuzwirt) richting Greifenburg wel open is en we naar beneden kunnen. De weg steeds meer met sneeuw bedekt en, ja hoor, voor de bocht bij Kreuzwirt, staat het bord met verplicht sneeuwkettingen om de banden, is open geklapt. Gelukkig een uitwijkplek om ze erop te leggen. Na 2 uur zijn we beneden in Greifenburg, een stuk van 10 km. De weg was om en om open gesteld en onder politiebegeleiding kon je er gebruik van maken. Tot de oprit naar de autobaan bij Spittal moest er rustig gereden worden en vandaar af werd de weg schoner, de sneeuwval minder. Na de tunnels werd de sneeuw steeds minder en na de splitsing Salzburg/ München werd het steeds groener en droger. Het ergste was achter de rug.

Voor Sjors en Frank was dit een bijzondere ervaring, want dit hadden ze nog nooit meegemaakt.

terug naar het overzicht