Wedstrijdverslag AET, 31 januari 2015, Weissensee

04-02-2015

Wedstrijdverslag AET, 31 januari 2015, Weissensee, doorThijs

De donderdag en de vrijdag die tussen het ONK en de Alternatieve Elfstedentocht zaten hebben we gebruikt om ons op te laden voor die laatste wedstrijd. Van bijkomen van het ONK was niet echt sprake omdat wij beide weinig kilometers gemaakt hebben die dag. Ik (Thijs) koos er donderdag voor om nog een laatste tocht te gaan mountainbiken in de bergen omdat ze voor de vrijdag veel sneeuw voorspelde. Mitchel bleef thuis omdat hij nog verplichtingen had voor school. Donderdagnacht begon het met sneeuwen wat vrijdag het grootste gedeelte van de dag doorging, het wintersportgevoel kwam daardoor wat meer naar voren dan tot nu toe het geval was. Die vrijdag hebben we dan ook vooral uitgerust en vanuit het huisje toegekeken hoe een hoop schaatsers aan het ploeteren waren door de sneeuwbui om de 200 km te volbrengen, petje af voor hen hoor. Toen het eenmaal ophield met sneeuwen ( 20 cm), was het tijd om sneeuw te ruimen rond het huis en alvast dingen voor te bereiden voor de wedstrijd van zaterdag.

Die zaterdag pakte alleen nogal anders uit dan verwacht. Volgens de voorspellingen die wij gezien hadden zou het mooi weer worden met temperaturen tussen de min 6 en de 0 graden. Toen we echter op de thermometer keken bleek het min 17 te zijn ! Wij dus als een speer extra kleren aan gaan trekken want daar hadden we niet op gerekend.

Voor de wedstrijd, het was kouder dan het hier lijkt

Nadat we met half bevroren vingers onze schaatsen aangetrokken hadden langs de kant van de baan stonden we als Michelin mannetjes aan de start te wachten op het startschot. Na de start veranderde het allemaal in een klein slachtveld. Het eerste rechte stuk ging nog goed maar zodra we de tegengestelde richting op draaiden keken we allemaal recht in een laagstaande zon door onze skibrillen. De een na de ander zag ik in scheuren blijven haken en vallen. Helaas zag ik al vrij snel Mitchel ook gaan, hij probeerde nog om er weer bij te komen maar na een tweede val werd dit nog lastiger om te bereiken. Na 1 ronde besloot hij om de wedstrijd te staken omdat hij ook last had van misselijkheid, hoeveel tegenslag kan je hebben.

Ik had gelukkig geen problemen met de kou, ondanks dat ik al een mooie ijsbaard en ijssnor had gekweekt. Helaas zat het verder ook niet helemaal mee, ik was nog niet goed in staat om alle scheuren te ontwijken en had daardoor moeite om bij het peloton te blijven. Het lukte nog wel 3 rondes maar daarna moest ik het toch echt opgeven. Ik heb dus wel even wat ervaring op kunnen doen maar ik had het graag geprobeerd als ik in een wat betere conditie was.

Zo achteraf vonden we onze resultaten natuurlijk wel tegenvallen maar we wisten van tevoren dat het lastig zou worden met ons gebrek aan ervaring op natuurijs. Desondanks hebben we een heel leuke tijd gehad en we hebben er zeker veel van kunnen leren voor in de toekomst. Volgende keer zijn we dus beter voorbereid als het goed is. We willen Henk en Marjo dan ook heel erg bedanken dat ze al die tijd en moeite in ons gestoken hebben anders hadden we deze kans nooit gehad. Aan de begeleiding en verzorging heeft het allemaal zeker niet gelegen.

 

Thijs aan het pannenkoeken bakken. 

Desondanks zijn wij, de begeleiding, niet ontevreden. Als 1e jaars rijders in de 1e divisie, hadden we van tevoren afgesproken dat dit een leerjaar zou zijn. Nog nooit op natuurijs, op een hoogte van  ± 950 m geschaatst. Hier moet men aan wennen. De komt beter tot zijn recht op natuurijs, de ander beter op kunstijs.

 

De terugreis is goed verlopen.

Nu 2 weken rust om te herstellen en nog 2 wedstrijden op kunstijs, dan zit het seizoen er weer op.

 

terug naar het overzicht