Wedstrijdverslag, KPN Open Nederlands Kampioenschap, 28 jan. 2017, Weissensee

30-01-2017

Wedstrijdverslag, KPN Open Nederlands Kampioenschap, 28 jan. 2017, Weissensee, door Maarten

De eerste wedstrijd op de Weissensee was net als vorig jaar het Open Nederlands Kampioenschap. Nadat bij de dames Ineke Dedden won voor Merel Bosma en Ankie IJtsma  was het om 11:45 de beurt aan de Heren Top div. en de Beloften. Voor topfavoriet Gary Hekman was dit zijn enige wedstrijd op de Weissensee, hij gaat zich voorbereiden op het wereldkampioenschap mass-start.

De avond van tevoren waren de tasjes met voeding genummerd en klaargemaakt, zodat we goed voorbereid op de wedstrijd waren. De wedstrijd beloofde van tevoren een harde wedstrijd te worden met veel mannen van Anema en met de belofte van de mannen van Okay Fashion & Jeans om er een harde wedstrijd van te maken. Dit bleek ook het geval.

De koers was snel, veel mannen probeerden weg te komen, maar geen enkele groep bleef lang vooruit. Het lukte Mitchel niet om lekker in de buik van het peloton te rijden, en na 30 kilometer moest hij, mede door last van zijn rug, helaas uit het peloton lossen. Toen hij bij 50 kilometer ook nog in een scheur te recht kwam en zich staande probeerde te houden, waardoor hij last kreeg aan zijn ribben. De pijn werd te erg, waardoor de wedstrijd voor hem er helaas  opzat.

Uiteindelijk  lukte het een groep van 15 mannen, met enkele kanshebbers daar tussen om weg te blijven. De afwezigheid van Hekman in deze groep betekende dat de mannen van AB-Vakwerk aan de bak moesten. Dit had tot gevolg dat de tempowisselingen er niet langer meer waren en hierdoor wist ik mij, ondanks het hoge tempo te handhaven in het peloton.

Maarten tijdens ONK Weissensee, 28 jan. 2017

Tegen mijn verwachting in lukte het AB-Vakwerk, onder andere door veel werk van Sam Boon, de 15 vluchters terug te pakken. Dit was in de laatste ronde, hierin werd er hard doorgetrokken en kwam ik in een groepje met een aantal andere B-rijders terecht. Helaas zorgde kramp in mijn voet ervoor dat ik dit groepje moest laten gaan en moest ik de laatste kilometers bijna helemaal alleen doen.

De koers werd uiteindelijk gewonnen door Ingmar Berga, die tot nu toe een slecht seizoen beleefde. Hij ontsnapte met nog 1 kilometer te rijden en wist het sprintende peloton voor te blijven. Hekman won de sprint voor de tweede plek voor Crispijn Ariëns. Ik kwam uiteindelijk over de streep als 54e en als 16de B-rijder. Op verschillende momenten tijdens de wedstrijd dacht ik hem niet meer uit te kunnen rijden, dus ben ik tevreden met dit resultaat. Hopelijk kan ik deze prestatie de volgende twee wedstrijden herhalen en kan Mitchel zichzelf, hopelijk zonder rugpijn en val, verbeteren


terug naar het overzicht