Wedstrijdverslag NK Senioren, 1 januari 2019, te Groningen,

03-01-2019

Wedstrijdverslag NK Senioren, 1 januari 2019, te Groningen, door Maarten

Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen had Marino, drie ijzers in het vuur. Tom en Mitchel startte bij de Neo-Senioren, ik mocht bij de senioren van start gaan. Jerrie kon wel gewoon uitgebreid Oud & Nieuw vieren. Ik had de laatste weken nog steeds niet echt de goede vorm te pakken, dus hoopte ik 50 ronden tussen de grote mannen te kunnen voltooien.

Met de familie ingelicht over mijn tv-optreden, ben dus een aantal keren in beeld geweest, begon ik aan de wedstrijd. Met Björn als ploegleider was van tevoren besproken dat ik indien ik het kon zoveel mogelijk zou proberen te schuiven. Af en toe lukte mij dit een beetje, maar hoofdzakelijk was ik achterin te vinden. Af en toe draaiden de grote mannen het gas open en werd het peloton op een lint getrokken. De grote ploegen leken bang om te verliezen en leken soms niet vol door te koersen.

De belangen waren groot, net als de spanning tussen het team van Anema en Gary. Hij wilde zich maar wat graag revancheren voor de verloren Mass Start waarbij hij door Simon Schouten onderuit werd gereden. Onder andere AB Vakwerk controleerde de koers. Dit zorgde er voor dat de tempowisselingen niet extreem waren wat tot gevolg had dat ik lange tijd mee kon rijden. Uiteindelijk werd er tussen ronde 90 en 100 even keihard doorgetrokken, dit betekende het einde voor mij en vele andere B-rijders en enkele A-rijders.
Uiteindelijk stapte ik uit na 103 rondes, dit was zeker boven verwachting. Ik kijk dan ook terug op een goed NK.

Gary zal zijn revanche een andere keer moeten halen, in de laatste bocht had hij een goede uitgangspositie voor de winst, maar zijn materiaal begaf het, wat leidde tot een val. Uiteindelijk wist hij de mannen van Okay Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns achter zich te laten. 

terug naar het overzicht