Wedstrijdverslag,KPN Grandprix 1 AEW, 1 Feb. 2017, Weissensee

02-02-2017

Wedstrijdverslag , Alternatieve Elfstedentocht Weissensee, 1 feb. 2017, door Maarten

Na drie dagen zonder wedstrijden voor ons mochten we nu weer aan de bak. De Alternatieve Elfstedentocht, voor velen de belangrijkste wedstrijd van het jaar, zou een ware uitputtingsslag worden, waar slechts enkele rijders de volledige 200 kilometer uit zouden rijden.
Mitch en ik waren goed uitgerust, onder andere omdat we hadden besloten de ploegenachtervolging van maandag niet te rijden omdat we nog last hadden van pijntjes van het ONK van zaterdag. Op dinsdag was besloten dat de wedstrijd over het grote meer zou gaan. De lengte van een ronde was daarom 25 kilometer. In de ronde waren vier verzorgingsposten, Marino had zich bij de posten op het kleine meer opgesteld. Marjo en Henk stonden na de kerk, klaar met de tasjes die we een paar kilometer later bij Frank konden weggooien. Dit werkte erg goed, je had ruim de tijd om alles uit het tasje te pakken en hoefde ook niet lang het tasje bij je te houden. 

Ik had mij ingesteld op een rustig begin, niets was minder waar. De eerste ronde werd er meteen volop gekoerst. Vele rijders probeerden weg te komen.
Na ongeveer 16 kilometer reed er een groep van 21 rijders weg, met enkele favorieten. Het peloton liet de voorsprong van deze rijders in de daaropvolgende 2 ronden oplopen tot zes minuten, maar schoot daarna toch weer in gang.

Maarten samen met Ruud Slagter tijdens de AET, 1 feb. 2017, Weissensee


Mitch kreeg het toen moeilijk en moest lossen uit het peloton. Hij wist samen met andere rijders een groepje te vormen en finishte na 100 kilometer. Ik wist iets langer in het peloton te blijven, maar toen het in ronde 5 brak zat ik in het tweede peloton. Ook deze groep dunde steeds verder uit met de zwaarder wordende omstandigheden.
Schaatsen was op sommige stukken bijna niet meer te doen, vooral op het grote meer waar een stuk was met sneeuwijs (Kwalster).

Uiteindelijk finishte ik na 150 km als 38ste en als 10de  B-rijder, een prestatie waar ik, zeker gezien de omstandigheden, tevreden mee was. Mitchel had op meer gehoopt, maar kon hier op zich wel mee leven. 

            

Maarten kan zich goed in het peloton handhaven.       

 

De uiteindelijke wedstrijd werd gewonnen door Crispijn Ariëns, die de hegemonie van Okay Fashion & Jeans op de Weissensee in tact hield. Hij eindigde voor ploeggenoot Frank Vreugdenhil en winnaar van vorig jaar Niels Mesu.
De steeds zwaarder wordende omstandigheden zorgden er bij de vrouwen voor dat de gemiddelde snelheid van het laatste rondje nog maar net boven de 20 km per uur uit kwam. Elma de Vries leek op een overwinning af te stevenen maar viel vlak voor de streep, waardoor Lisa van der Geest kon zegevieren voor Anne Tauber en Ankie Ytsma. 

Voor ons staat er op de Weissensee alleen nog de AKM op het programma. Hopelijk kan Mitch zichzelf hierin overtreffen en kan ik mijzelf ook nog iets verbeteren. 

 

 

terug naar het overzicht